A zöld(ség)ek!
Sokszor találkozunk szembe olyan leírásokkal, hogy nagyon fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Gyümölcsöket a délelőtti órákban, de zöldségeket bármikor. Miért bármikor? Miért kell egyáltalán olyan sokat fogyasztani belőlük? Miért csak a "zöldek" a legjobbak?
Csomó kérdés van, ami megválaszolatlanul marad manapság, ezért most pontot teszek a végére. Lássuk!
Körbenéztem a széles választékú zöldségek tekintetében, és találtam érdekességeket,
amit szívesen megosztok veletek!
Miközben kutattam, leginkább azokat a zöldségeket ragadtam meg, ami szerintem a legfontosabb zöldségfogyasztás tekintetében.
1. Spirulina
Azért szeretném a legelső helyre tenni ezt az algafajtát, mert roppantul jó tápértékkel rendelkezik és szerintem nem sokan ismerik ez a csodálatos növény-"zöldséget". Ez egy szuper étel, amit kifejezetten a vegetáriánusoknak is ajánlok.
Mit tartalmaz a Spirulina?
Proteinek - fehérjék, részarányuk eléri a 60-70%-t. Könnyén beépülnek (65-80%), a sejtek fő építőanyaga. A fehérjehiány fáradtságot, étvágytalanságot, növéskéslekedést, és a vízegyensúly felborulását okozza. 18 aminosav, köztük 8 pótolhatatlan.
Vitaminok: B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP és mások. Mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium.
A króm a perifériás idegrendszer számára nagyon hasznos.
Többszörösen telítetlen zsírsavak, Klorofill - a szerves vas forrása.
Enzimek Fikocianin (lassítja a rákos sejtek szaporodását, serkenti az immunrendszert).
A béta-karotinból 5x annyit tartalmaz, mint a répa és 40x annyit, mint a spenót.
A kutatások bebizonyították, hogy 1 gramm spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek.
2. Spenót
Általában nyersen, tisztán szeretem a spenótot enni, ez azért is jó, mert benne marad az összes tápérték és jótékony hatás.
Továbbá nem érezni az ízét, jó a szervezetnek, sőt, ha jól tudom Popey is szerette. :)
Megkönnyíti az emésztést, kalória szegény, de magas a rosttartalma.
Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. (A,B6,B2,B1,C,K,E, folsav,rost,mangán,vas,magnézium,antioxidáns).
Lehetőleg nyersen fogyasszuk, de ha mégis főzni szeretnénk, akkor rövid ideig, és főzés után azonnal fogyasszuk el. Megjegyezendő, hogy télen van a legmagasabb tápértéke a spenótnak, ezért érdemes ekkor enni belőle jó sokat!
3. Brokkoli
Kisgyermekek rémálma, de rengeteg olyan hasznos tulajdonsággal bír, ami közkedvelt lehet a fogyókúrázok körében egyaránt. Érdekesség: a nevét az olasz rügyből kapta " brocco".
Amellett, hogy nagy számban tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, számos fontos növényi hatóanyag is előfordult benne. A brokkoli antioxidáns, kálium és folsav tartalma a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd. Kitűnően lúgosít.
4. Lucernacsíra
A lucerna az egyedüli növényi fehérjénk, ami a legtöbb fehérjét tartalmazza.
Amellett, hogy egészséges csírákat ennünk, ebben a csírafajtában C-vitamint, folsavat, rostot, mangánt és rézforrást találhatunk. Fontosnak tartom elmondani, ha tehetjük,akkor kéthetente együnk valamilyen csírafélét
( pl.: mungóbab, brokkoli, búza, borsó), mert a fiatal kis hajtások rengeteg vitamint, energiát és ásványi anyagokat tartalmaz.
5. Avokádó
Az avokádó akkor érett, ha húsa az enyhe nyomásnak enged.
Az érést úgy gyorsíthatjuk fel, hogy egy nagyon érett banánt teszünk mellé egy lezárt zacskóban.
Ha kettévágjuk, a zöldség közepében találunk egy kemény magot, amit távolítsunk el fogyasztás előtt. Az érett avokádót sósan és édesen is elkészíthetjük. Erre a két változatra később írok recepteket. Az érett termésben sok az A,B1,B2,C és az E-vitamin. A többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, erekre, és csökkentik a koleszterinszintet. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon-termelést (este már ne együnk avokádót, mert magas a szénhidrát tartalma). Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes és tápláló.
Összegezve jó ha tudod, miért is fontos a zöldeket beilleszteni az étrendedbe!
- Alacsony a szénhidráttartalmuk.
-A napod bármelyik szakában eheted, és kell is enni.
-Lúgosít.
-Kifejezetten vértisztítóak.
-Könnyen emészthetők.
-A koleszterint csökkentik.
-Este méregtelenítő hatásúak.
-Tele vannak antioxidánssal és vitaminokkal.
-Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak.
-A zöldségfélékben lévő ásványi anyagok könnyen emészthetőek.
-Minél sötétebb színű egy zöldség, annál gazdagabb tápanyagban
Rendkívül fontos a rendszeres zöldség fogyasztás, hiszen a teljes szervezetet átmossa, kitisztítja és nem utolsó sorban a szervezetünk is meghálálja, ha törődünk vele.
Ugyanakkor párolva és nyersen elkészítve zárja magában az értékes tápanyagokat. A zöldségek tárházában a zöld színűek azért a legjobbak, mert sok antioxidánst, klorofilt és kevés kalóriát tartalmaznak. Tégy jót a szervezetedért úgy, hogy figyelsz a napi zöldség bevitelre, ami eléri akár a 3x1 adagot.
Ne tétovázz, barátokozz és edd!